maandag 28 februari 2011

Mini-akkoord ondertekend maar ... TERUG WACHTEN op CAO's!

Pamflet BBTK

Federale sectoren van de gezondheidszorg:

HET DRIEPARTIJEN-RAAMAKKOORD 2011 EINDELIJK ONDERTEKEND DOOR DE WERKGEVERS, MAAR…!

Na lange weken van wachten en getreuzel hebben alle werkgeversfederaties op 25 februari jl. eindelijk ingestemd om het sociale raamakkoord voor 2011 te ondertekenen. Het is inderdaad zo dat het risico alsmaar groter werd dat de regering de voorziene 50 miljoen euro in het kader van de nagestreefde budgettaire besparingen voor 2011 weer zou intrekken.

Wél een akkoord, maar nog geen ondertekende CAO’s

Voor de toepassing van dit raamakkoord moeten een aantal CAO’s worden ondertekend. Het is dáár dat de werkgevers onmiddellijk in hun slechte gewoonten hervallen. Ook deze keer stellen ze hun ondertekening uit op basis van argumenten die, als ze al niet onbeduidend zijn, hun oorsprong vinden in een obsessief wantrouwen om er zeker van te zijn dat de financieringen wel degelijk zullen worden vrijgegeven.

Wij hebben nochtans vastgesteld dat de opeenvolgende regeringen steeds hun verbintenissen voor de vastgelegde bedragen zijn nagekomen.

Er wordt een nieuwe technische vergadering georganiseerd op 3 maart e.k. Daarna volgt een “vergadering van de waarheid” van het Paritair Comité 330 voor de ondertekening van de CAO’s. Tot slot zal het sociaal akkoord officieel door de ministers worden bekrachtigd op 16 maart.

Geduld en goede wil hebben hun grenzen.
Zolang de CAO’s niet ondertekend zijn, moeten we op onze hoede blijven en klaar zijn om in actie te komen!


Naschrift 7 maart:
De Collectieve Arbeidsovereenkomsten (CAO's) betreffende de toeslagen voor onregelmatige prestaties in PC 330 werden op 4 maart 2011 ondertekend. Deze gelden vanaf 1 januari 2011. Ter herinnering: in 2010 waren het enkel de personen "aan het bed van de patiënt" die recht hadden op de extra premies, nu heeft iedereen die deze uren presteert hier recht op.