maandag 31 oktober 2011

Urgentiedienst: quo vadis? (deel 2) en voorstelling nieuwe Algemeen Directeur.


Waarschuwing: dit artikel is niet geschikt voor lezers zonder gevoel voor ironie en sarcasme.

Sinds het vorige artikel en cartoon in 2008 (Quo vadis Urgentie?) is er veel veranderd op de urgentiedienst. Spijtig genoeg moeten we vaststellen dat bepaalde zaken bij het oude gebleven zijn.

Op de Ondernemingsraad van 19 oktober dacht BBTK hierover een tussenkomst te doen naar aanleiding van het goedkeuren van het verslag van de vorige vergadering aangezien toen de problematische cijfers van de TRMU-TRBD-STW (zoals dat in het mythische SAGA-taaltje heet) per dienst besproken werden ... én Urgentiedienst hier als zogezegd slechtste leerling uitkwam. Zich blindstaren op (onvolledige) cijfers zonder rekening te houden met de context heeft een naam: cijferfetisjisme.

Maar, helaas pindakaas, ging nagenoeg alle tijd naar "de inauguratie" (dit staat zo letterlijk in de agenda maar het ging niet over een keizerlijke kroning, alhoewel het woord anders zou kunnen doen vermoeden) van de nieuwe Algemeen Directeur; Dr. Bart Van Daele. De volgorde van de agenda werd gewijzigd en zorgde ervoor dat nagenoeg alle tijd besteed werd aan de persoonlijke voorstelling van de nieuwe Algemeen Directeur en de uiteenzetting van zijn Strategisch Plan (steeds mét hoofdletters in de agenda) De directie (met kleine 'd') veronderstelde achteraf dat het verslag van de vorige vergadering geen probleem was ... Op de valreep vroeg BBTK dit agendapunt te verschuiven naar de volgende vergadering, wat zal gebeuren.

"De voorstelling en toelichting van het Strategisch Plan" was vrij uitgebreid en het ontbrak niet aan ironie ... Het eerste beeld was een foto van de verrassingsaanval van Japan op de Amerikaanse marinebasis van Pearl Harbor (WOII) ... dát kan tellen. De powerpointpresentatie is voor de moderne manager zoals het slagzwaard voor de kruisvaarder, al komt het wat beschaafder over. Twijfelachtig prognoses vormen het schild.

Het doel van "Mister Benchmark" was duidelijk: aantonen dat indien het ziekenhuis niet van koers verandert, ons binnen 5 jaar een diepe put staat te wachten of wat meer in Bijbelse termen: de apocalyps. Het is waarschijnlijk puur toeval dat in de uitleg over benchmark(ing) op Wikipedia er verwezen wordt naar een Chinese generaal. Verdoken oorlogstaal in de zachte sector; het is eens iets anders.

De conclusie was weinig verrassend: diverse diensten zullen doorgelicht worden om de efficiëntie te verhogen. Hiervoor zullen externe consultants aangetrokken worden. Hopelijk kosten ze niet zoveel als sommige in een bepaald ziekenhuis in de buurt waar onze nieuwe Algemeen Directeur ook geen vreemde is: 7 Euro per ... minuut. Dit lijkt onverenigbaar met het einddoel: besparen op de werking (en de 'productie' verhogen door o.a. de gemiddelde opnameduur nog verder in te korten) Onze sector moet echter meegaan met zijn tijd en zich aanpassen aan het dolgedraaide kapitalisme waar de logica en ratio te pas en te onpas op zijn kop gezet wordt. De meningen over externe consultants zijn verdeeld: zijn het dure vogels of koekoeksjongen? Aangezien er in de rangen van BBTK zich geen ervaren zoöloog bevindt, zullen we hen het voordeel van de twijfel geven.

Om toch nog positief af te sluiten: het 'marktaandeel' van ons ziekenhuis stijgt. Misschien moeten we een diepgaande reconversie van het ziekenhuis overwegen: de SM Bank ...