woensdag 13 december 2017

GEEN TOMBOLA MET ONZE PENSIOENEN! Nationale betoging 19 december

 
Onze Belgische pensioenen behoren tot de laagste van Europa en liggen gemiddeld onder de armoedegrens: bij de mannen ligt dit gemiddelde op 1101 euro en bij de vrouwen op amper 763 euro!
 
Alsof dit nog niet dramatisch genoeg is, wil deze asociale regering onze pensioenen nog verder afbreken door o.a. het pensioen met punten in te voeren tegen 2025. Los daarvan wil de regering als opwarmertje de komende 2 jaar voor 305 miljoen besparen in de pensioenen.
 
Kim De Witte, docent pensioenrecht aan de KU Leuven, analyseerde het idee van deze regering en van minister van Pensioenen Bacquelaine om een pensioensysteem met punten in te voeren.
 
Pensioen NU
 
"Laten we eerst kijken naar de huidige situatie. In de pensioentoren aan het Brusselse Zuidstation houdt men voor iedereen een pensioenrekening bij. Dat ligt vast. De regering (of wie dan ook) kan daar niet meer aankomen. Eens verdiend en genoteerd op je naam moet iedereen ervan afblijven.”
 
Pensioen met punten
 
"Dat is niet meer zo bij het pensioen met puntensysteem. Daar vervalt je recht op een bepaald pensioenbedrag. Je hebt alleen nog recht op punten. Je krijgt voor een jaar 1 punt als je dat jaar evenveel verdient als het gemiddelde loon. Verdien je 10% meer dan dit gemiddelde dan krijg je 1,1 punt. Verdien je 10% minder dan dit gemiddelde dan krijg je 0,9 punten. De som van je punten zal afhangen van de lengte van je loopbaan, vergeleken met de "referentieloopbaan". Worden loopbanen langer dan moet je langer werken.;
 
Pas wanneer je met pensioen gaat worden de punten omgezet in euro's. De waarde ervan verandert met het gemiddelde loon. Komen er veel flexi-jobs met lage lonen dan daalt de waarde van je pensioenpunten. Ook de demografische en financiële evoluties gaan de waarde van de punten mee bepalen. Als er minder geld binnenkomt dan daalt je pensioen automatisch.;
 
Ook de pensioenleeftijd wordt variabel. Pas 3 jaar op voorhand wordt vastgeklikt wanneer je met pensioen kan gaan. Geen sprake meer van de pensioenleeftijd van 67 jaar.;
 
Het puntensysteem breekt met het verband tussen loon en pensioen. Het maakt de hoogte van het pensioen afhankelijk van factoren die niets met je eerdere loon te maken hebben en waar je als pensioengerechtigde ook geen enkele vat op hebt: de gemiddelde levensverwachting, het loon van de andere werknemers, financiële crisissen, de situatie van de staatsbegroting, ...”
 
Als de overheid opnieuw de banken moet redden zoals  in 2008, zal dat ook je pensioen doen dalen. De overheid wil de pensioenen in de toekomst herleiden tot een instrument om de begroting in evenwicht te houden.
 
Eigenlijk komt het er op neer dat de regering de werknemers wil bestraffen … omdat we allen samen langer leven!
 
Als vakbond stellen we: herverdeel de rijkdom, niet de armoede! De schandaalverhalen rond de beruchte Panama Papers, Swissleaks, Luxleaks  en Paradise Papers bewijzen dat er meer dan voldoende rijkdom aanwezig is in onze maatschappij maar dat een groot deel terecht komt in de zakken van een zeer kleine minderheid.
 
Jaarlijks verliezen de landen van de Europese Unie zowat 1.000 miljard euro door belastingontwijking. In België loopt de overheid elk jaar 28 tot 36 miljard mis. Meer nog, in 2016 is meer dan 220 miljard uit België ontsnapt.
 
Hoe is dit mogelijk, terwijl de regeringen en de EU voortdurend harde besparingsmaatregelen opleggen om hun begrotingstekorten weg te werken?
 
Het is omdat de regering niet de moed heeft om de fiscale fraude doeltreffend te bestrijden. Ze heft liever belastingen en verkiest de werknemers te beroven en de grote fraudeurs en grote vermogens ongemoeid te laten.
 
Des te meer omdat dit geld gebruikt kan worden voorwaardige pensioenen , kwalitatieve gezondheidszorg  en versterkte openbare diensten.
 
De fraudezaken en de verhalen over be­lastingontwijking volgen elkaar op, maar er verandert niets. Meer nog, terwijl de grote vermogens hun geld wegstoppen in belastingparadijzen, moeten de werknemers het gelag betalen en krijgen ze sociaal onrecht­vaardige maatregelen opgelegd, zoals een loonbevriezing of een indexsprong.
 
Het paradijs van de rijken is gemaakt door de hel van de armen,” wist Victor Hugo in de 19de eeuw te vertellen. Anno 2017 is er bitter weinig veranderd.
 
Ondertussen hebben de ministers uitzicht op een pensioen van 6500 euro: voor hen dus wél een zonnig perspectief!
 
Terug naar het pensioen met punten …
 
“Ook Duitsland heeft een puntensysteem ingevoerd. Daardoor zijn de pensioenen er sinds 2002 met 7% achtergebleven tegenover de loonontwikkeling.
 
Niemand zal nog zeker zijn van zijn pensioen. We weten wel tot op de cent nauwkeurig hoeveel bijdrage we betalen maar niet in de verste verte welke uitkering we daarvoor krijgen. Het pensioen als onderdeel van de sociale zekerheid dient ons te verzekeren "tegen de ouderdom". Het puntensysteem trekt daar een streep door. In de plaats komt een verzekeraar die zegt: "Wij zullen betalen op voorwaarde dat we goed bij kas zitten". Dat is natuurlijk geen zekerheid."
 
Daarom organiseren ABVV en ACV samen met de mutualiteiten en andere middenveldorganisaties een grote mars voor onze pensioenen op dinsdag 19 december.
 
Voor een zo groot mogelijke deelname aan de betoging, geldt er een stakingsaanzegging die dag. Dit  betekent concreet dat de diensten op minimumbezetting draaien. Indien er zich die dag personeelsbezettingsproblemen voordoen zal het stakingscomité (bestaat uit vertegenwoordigers van vakbonden en de directie) bijeengeroepen worden om daar een mouw aan te passen.