donderdag 17 april 2008

Waait er een nieuwe wind door het ziekenhuis?

Op woensdag 16 april ging het eerste CPBW en OR onder voorzitterschap van Mevr. Lemmens door. Onze bedenkingen over de 'nieuwe stijl'...

De wind speelt een belangrijke rol in het klimaat, ook in een bedrijf... Er zijn echter verschillende soorten: warme zuiderse lucht, een frisse lentebries of harde, polaire wind. Welke de nieuwe wind (op inhoudelijk vlak) in het Sint-Maria zal zijn: dat zal de toekomst uitwijzen. Maar we kunnen wel al over een trendbreuk spreken wat betreft de stijl...

Meneer Jonckheere hanteerde een zekere nonchalance in het voorzitterschap van de ondernemingsraad en CPBW, wat zeker zijn charmes had. Iedereen kreeg de nodige tijd om zijn mening te geven en er kon al eens gelachen worden. Dat hierdoor in vele gevallen de agenda maar half afgewerkt werd, moest men er maar bijnemen.

Het verschil met nu is zoals dag en nacht. Mevrouw Lemmens stuurt de vergadering met 'ijzeren hand', agendapunten vliegen als een TGV voorbij en indien er discussies de kop opsteken worden die prompt verwezen naar een andere vergadering (zie later in dit artikel). Populaire zinsneden zijn: 'constructief werken' en '... dat is het verleden'. Hopelijk zal deze stijl mettertijd wat slijten in de goede zin anders dreigen toekomstige vergaderingen eerder in Siberische sferen te verlopen.

Heel wat problemen in het ziekenhuis hebben zich gedurende maanden (jaren?) opgestapeld en deze dienen dan ook dringend aangepakt te worden. Mevrouw Lemmens stelt voor om buiten OR en CPBW maandelijks samen te komen met de syndicale delegatie om stuk per stuk 'het puin' te ruimen (voor alle duidelijkheid: dat zijn onze woorden), wat op zich geen slecht idee is.
i
We moeten echter opletten dat de OR en het CPBW niet uitgehold worden tot een pure formaliteit. Mevrouw Lemmens heeft dan ook de problemen die per mail aangekaart werden door de syndicale delegatie, per thema opgesplitst in (1) arbeidsduur, (2) SAGA, (3) algemene organisatie, (4) nationale betoging, (5) arbeids-en loonsvoorwaarden. Bedoeling is om aan elk thema een vergadering te koppelen. Dit is alvast efficiënter dan alles in 1 marathonvergadering op een hoop te gooien en dan op het einde te moeten constateren dat al het gepalaver niets heeft opgeleverd (wat in het verleden al eens het geval was... oeps: daar mogen we niet meer over praten!)

Wat 'transparantie' betreft kan het Sint-Maria gerust vergeleken worden met de Noordzee: zeer troebel water met verraderlijke zandbanken én een zoute nasmaak... BBTK wil alvast het voorbeeld geven door de bezoekers van onze website regelmatig een blik achter de schermen van het sociaal overleg te gunnen. Het is niet enkel onze taak om het personeel te vertegenwoordigen maar ook om te informeren: hier past geen gesloten achterkamertjespolitiek!
i
afbeelding: suggestie voor de vervanging van het standbeeld voor de ingang van het ziekenhuis: 'The Iron Lady of Saint Mary' ?