woensdag 20 augustus 2008

Nationale Raad voor Verpleegkunde: BBTK Sint-Maria presente!

Met de publicatie van het koninklijk besluit van 29 juni 2008 in het staatsblad van 5 augustus is Bart Van der Biest (pionier van BBTK in ons ziekenhuis) benoemd tot effectief lid en ondervoorzitter van de Nationale Raad voor Verpleegkunde voor een termijn van 6 jaar. Dit is een officiƫle adviesraad verbonden met de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Bart is al ongeveer een jaar geleden aangeduid door BBTK om er als hun vertegenwoordiger te zetelen. De aanhoudende communautaire strubbelingen in de interimregering hebben voor de nodige vertraging gezorgd bij de installatie van de nieuwe Nationale Raad voor Verpleegkunde. Of de huidige fragiele regering in staat zal zijn om 'iets' te realiseren voor de verpleegkundigen, blijft koffiedik kijken... maar we willen gerust even onze scepsis terzijde schuiven.

Op donderdag 28 augustus volgt onmiddellijk de vuurdoop: een werkvergadering van de Nationale Raad voor Verpleegkunde op het kabinet van Mevrouw Laurette Onkelinx. De minister zal persoonlijk deelnemen aan deze vergadering. Op de agenda staat: “Uitwerken van een attractiviteitsplan voor het verpleegkundig beroep. Gedachtewisseling over concrete voorstellen die deel uitmaken van een attractiviteitsplan.”

We zijn alvast benieuwd naar de plannen van de minister. Hopelijk blijft het niet bij loze verklaringen van het genre van 'het glas is halfvol of halfleeg' maar wordt het wat concreter.
l
Immers, bij de huidige evolutie van het aantal eerstejaarsstudenten verpleegkunde (stagnatie: zie grafiek) dreigen we in Vlaanderen vanaf 2012 in een rampscenario verzeild te raken: "In Vlaanderen ligt een redelijke groei en een rampscenario dicht bijeen omwille de demografie" (socioloog Jan Hertogen)