zaterdag 14 mei 2011

Nationaal Congres BBTK Social Profit op 13 mei: solidariteitsboodschap met de stakers van Charité (Berlijn)

Op 13 mei had het nationaal congres van BBTK Social Profit plaats in Brussel. De voormiddag werd afgesloten door Bart Van der Biest met een toelichting van een solidariteitsboodschap voor de stakers van het Berlijnse Charité dat een voorbeeld is van hoe een efficiënte staking kan georganiseerd worden in een ziekenhuis. Onder kan je de speech lezen én de solidariteitsboodschap die naar de Duitse collega's wordt opgestuurd.

Solidariteit met de werknemers van Charité en CFM (Berlijn)

Ter info voor de congresgangers:

Men zegt wel eens dat bij de Duitse arbeidersbeweging alvorens een perron in een station te bezetten de militanten eerst braaf allen een ticket gaan kopen. Hopelijk krijgen jullie na mijn uiteenzetting een andere kijk op deze ironisch-surrealistische visie op de “Deutsche Gründlichkeit.”

Vanaf maandag 2 mei startte een staking in het Charité in Berlijn , met ongeveer 13.000 werknemers één van de grootste universitaire ziekenhuizen in Europa. Op 15 maart had er reeds een goed opgevolgde waarschuwingsstaking plaats. Een meerderheid van 92,9% van het personeel stemde voor een staking van onbepaalde duur vanaf 2 mei.

Waarom?
Het gemiddeld loon van een Charité-werknemer ligt 14% lager dan op nationaal vlak. Een verpleegkundige in dit ziekenhuis verdient gemiddeld 2300 tot 2400 Euro bruto. Vandaar o.a. de looneis van 300 Euro extra per maand voor elke werknemer. Verder bestaan er ook nog steeds (loon)discriminaties tussen werknemers uit het Westen en het Oosten. In het Charité wordt men ook geconfronteerd met loondumping via onderaanneming. Zo werken er rond de 2500 werknemers in het CFM (Charité Facility Management) aan uurlonen die variëren tussen de 5 en de 7 Euro. CFM verzorgt verschillende logistieke taken in het ziekenhuis. Bij CFM bestaat er geen enkele vorm van collectief loonakkoord en dient elke werknemer individueel te onderhandelen over zijn loon, met alle gevolgen van dien.

Vanaf 6 mei werd de staking voor de werknemers van Charité (tijdelijk) opgeschort na een nieuw voorstel van de directie om verder te onderhandelen, inclusief deadline en strenge voorwaarden vanwege de directie. Vrijdagochtend 6 mei werd het nieuwe voorstel vrijgegeven en tegen ’s middags moest de directie een antwoord hebben. Bij een positief antwoord diende het werk hervat te worden, bij een negatief antwoord zou men terug van een blanco papier vertrekken.

De staking bij het dochterbedrijf CFM wordt echter verdergezet aangezien er nog geen enkele reactie van werkgeverszijde is geweest sinds het begin van de staking behalve het bedreigen van stakers met ontslag. Ook weigert de directie van CFM in een minimumbezetting te voorzien voor noodgevallen, nochtans aangeboden door Ver.di, de vakbond, om dit op zich te nemen. In tegendeel; CFM zet werknemers in van andere campussen en diensten, inclusief werknemers van buiten het bedrijf. Met andere woorden: een staking breken in de goede oude stijl.

Op maandag 9 mei staakten 600 personeelsleden van CFM ondanks de allesbehalve gunstige situatie en werden er voor de rest van de week acties gepland. Vandaag is er een betoging aan de Partijdag van de SPD die samen met Die Linke de zogezegde Berlijnse rood-rode coalitie vormt. CFM is voor 51% in handen van de Berlijnse overheid.

Zoals reeds vermeld legden de onderhandelaars van Ver.di het verbeterde aanbod van de werkgevers van Charité voor aan de stakers onder een enorme tijdsdruk. Er werd beslist om (voorlopig) terug aan de slag te gaan omdat de nieuwe basis van onderhandelen als voldoende werd gekwalificeerd. De directie gaat akkoord om een einde te maken aan de (loon)discriminaties tussen werknemers van het Oosten en het Westen. Verder wil men vanaf juli 2011 overgaan tot een maandelijkse loonsverhoging van 150 Euro, vanaf juli 2012 tot 200 Euro (150 + 50) per maand en tenslotte daarna een procentuele stijging verdeeld tot eind 2015 die uiteindelijk moet overeenkomen met het nationaal loonniveau dat rond de 300 Euro boven het huidige loon ligt. Indien de verdere onderhandelingen niet het gewenste resultaat geven, zullen de werknemers niet aarzelen om terug in staking te gaan.

Enkele cijfers van de eerste week staking (2 tot 6 mei):
* 1514 lege of gesloten bedden op 5 mei (van de 3200)
* grote betoging met 2500 werknemers door Berlijn (3 mei)
* dagelijks ongeveer 2000 stakers
* een financieel verlies voor het ziekenhuis van 1 miljoen Euro per stakingsdag. Alleen al de sluiting van 60 van de 70 OK-zalen zorgde voor een dagelijks verlies van 500.000 Euro.

Solidariteitsboodschap
De deelnemers van het nationaal congres van BBTK-SETCa Gezondheidszorg/ Social Profit, bijeengekomen op 13 mei in Brussel, wensen hun solidariteit uit te drukken met de strijd van de werknemers van Charité én CFM voor betere lonen en arbeidsomstandigheden. Uit de praktijk weten we dat het allesbehalve vanzelfsprekend is om een langdurige staking in een ziekenhuis te organiseren maar we willen jullie alvast feliciteren met jullie prestatie. Een extra aanmoediging willen we overmaken aan de collega’s van CFM die ondanks moeilijke omstandigheden hun tweede stakingsweek ingegaan zijn.

We wensen jullie nog veel geluk voor een succesvolle strijd en hopen dat vakbondsmilitanten internationaal van jullie ervaringen kunnen leren.

Eén vinger kan men breken, vijf vingers maken een vuist! Of zoals het motto van onze vakbond: Samen sterk!

Meer info:
De staking bij Charité wordt op de voet gevolgd op de blogspot van Polsslag (actieblad witte woede)