woensdag 16 december 2015

Mei 2016: sociale verkiezingen aan de vooravond van grote hervormingen in de ziekenhuissector


Grote hervormingen in de ziekenhuissector op komst …
… maar wie ligt er wakker van het personeel?

Wil jij “lijdend voorwerp” zijn …
… of zelf je lot en dat van je collega’s in handen nemen?

Beste,

Op 12 mei 2016 gaan de sociale verkiezingen door in ons ziekenhuis. Dit gebeurt in de context van grote veranderingen in de nabije toekomst. Tegen 2025 wil minister Maggie De Block de ziekenhuissector in ons land fundamenteel hervormen. Dit zal sowieso een zware impact hebben op het Sint-Maria als klein regionaal ziekenhuis.

Het feit dat de vakbonden, als vertegenwoordigers van de werknemers, niet bij het topoverleg met de “stakeholders” (in gewone mensentaal: de belanghebbenden zoals werkgevers, artsen en ziekenfondsen) betrokken worden, zet aan tot het nodige wantrouwen. Echter als troost zullen we tussen de soep en de patatten wel “geïnformeerd” worden als alles al in kannen en kruiken is ... Verder kunnen we even meegeven dat gelijkaardige hervormingen van de ziekenhuisfinanciering in Duitsland vanaf 2004 een catastrofale impact hadden op de tewerkstelling én de werkdruk in de sector.

Sociaal overleg: quo vadis ?

Tastbare verbetering van de arbeidsvoorwaarden in de sector gebeurde steeds op basis van mobilisatie van het personeel (de witte woede) maar eindigde in laatste instantie steeds in de arena van het sociaal overleg. Maar laat dit laatste nu iets zijn waar Maggie lak aan heeft. In de praktijk holt de minister het sociaal overleg uit tot een fata morgana. Heel wat mensen interpreteren deze manier van werken verkeerdelijk als daadkracht, wat haar o.a. het koosnaampje Mega Maggie oplevert.

Hervormingen zijn nodig MAAR …

Versta ons niet verkeerd: als vakbond zijn we eveneens vragende partij voor een diepgaande hervorming van de zorgsector om de efficiëntie en de kwaliteit van de dienstverlening te optimaliseren en de misbruiken zoals de medische overconsumptie een halt toe te roepen. Deze hervorming start echter in de context van zware besparingen en doet ons vrezen dat het uiteindelijk resultaat zal uitdraaien op een typisch Belgisch compromis waarbij de “stakeholders”  ruimschoots zullen ontzien worden en de gewone man en vrouw in de straat, zowel als gebruiker (patiënt) als werknemer in de sector, de rekening zal gepresenteerd krijgen.

Het plan van aanpak van de minister voor de hervormingen (april 2015) blinkt uit in vage terminologie, doelstellingen, werkplannen én rept op geen enkele manier over de personeelsnormen. Wél wordt er gesteld dat het personeel “méér” inzetbaar moet zijn en dat er een nieuwe arbeidsregeling dient opgemaakt te worden. De ziekenhuisdiensten die niet rechtstreeks met de zorg te maken hebben, zullen de weg van de onderaanneming volgen … met lagere lonen en minder personeel.

Nu reeds zien we dat ons ziekenhuis hiertoe stappen onderneemt met de studie tot een gezamenlijk “logistiek platform” samen met het Aalsters ASZ, Vilvoorde en UZ VUB. Bedoeling is om de logistiek en/of apotheek (inclusief personeel) te centraliseren om te besparen. Indien onze directie beslist mee te gaan in dit verhaal  (en afhankelijk van de manier waarop) zouden andere diensten wel eens kunnen volgen …

De hervormingen zullen in de praktijk het “uitbenen” van de ziekenhuissector tot gevolg hebben met op termijn een verschuiving van personeel en middelen naar de thuiszorg en de rusthuizen. Kortere opnameduren zullen nagestreefd worden en heel wat diensten zullen verschuiven van het ziekenhuis naar thuis (bevallen met kort ziekenhuisverblijf, intraveneuze antibioticatherapie en chemotherapie in thuiszorg en andere vormen van thuishospitalisatie) De hervorming zal ook gepaard gaan met een afbouw van acute ziekenhuisbedden.

De regering is van mening dat ziekenhuizen veel meer moeten samenwerken (lees: ziekenhuizen zullen zich moeten specialiseren en niet langer alle diensten kunnen/mogen aanbieden) Onze directie liet recent ook duidelijk weten dat de vraag of het ziekenhuis onafhankelijk blijft, vroeg of laat terug op tafel zal gelegd worden.

Verpleegkundige opleidingen eveneens hervormd

De aanpassing van de verpleegkundige opleidingen geven ook al een idee van wat de toekomst ons gaat brengen. Wat opvalt (buiten de verlenging van de studieduur van 3 naar 4 jaar voor de bacheloropleiding) is dat men het roer drastisch omgooit: weg van de “elfendertig specialisaties” van de voorbije periode naar een algemeen verpleegkundige die van alle markten thuis is en dus overal kan ingezet worden. Eén van de gevolgen is dat het huidige systeem van bijzondere beroepsbekwaamheden (BBK) en bijzondere beroepstitels (BBT) een uitdoofscenario zal volgen (persbericht minister Crevits september 2015) Tevens zal het beruchte KB nr. 78 (Koninklijk Besluit dat de zorgberoepen omschrijft) herschreven worden: het heeft nu reeds een andere naam gekregen.

Hierboven hebben we het enkel over het grote verhaal van onze eigen sector gehad.  We hebben nog gezwegen over de aanhoudende aanvallen van de hardrechtse regeringen (zowel Vlaams als Federaal) op onze levensstandaard … op alle niveaus.

Een hele boterham om je zorgen over te maken?
Gelukkig staat de toekomst nog niet vast!
Méér dan ooit zullen sterke vakbonden nodig zijn om in dit verhaal de belangen van de werknemers te verdedigen.


Waarom stel jij je niet kandidaat voor de sociale verkiezingen?

De mate van engagement bepaal je zelf: van “antenne” op de dienst (om problemen te signaleren) tot vergaderingen met de directie in het CPBW, Ondernemingsraad of Syndicale Delegatie als je verkozen bent (effectief of plaatsvervanger) en uiteraard ook deelname aan acties en betogingen. Toch even vermelden dat de vergaderingen gelden als arbeidstijd. Collega’s die zich kandidaat stellen voor de sociale verkiezingen genieten van een bescherming tegen ontslag.

Nu bestaat de ploeg van BBTK-ABVV uit 3 afgevaardigden: 2 effectieve leden in de ondernemingsraad (Bart en Ellen) en 1 plaatsvervanger (Melissa) Door een ongelukkige speling van het lot kwamen we tijdens de vorige sociale verkiezingen in 2012 tot tweemaal toe telkens 1 stem te kort om mandaten te halen in het CPBW (Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk) Dat willen we deze keer voorkomen!

Is je nieuwsgierigheid of interesse geprikkeld? Wil je onze ploeg versterken?
Neem dan zo snel mogelijk contact op voor een gesprek!

coördinator BBTK-ABVV Sint-Maria: Bart Van der Biest (PAAZ)
email: bartvanderbiest[at]hotmail.com
tel: 0477 38 73 26