dinsdag 29 januari 2008

Sociaal overleg 29 januari: extra-legale voordelen voor het personeel

Op 23 oktober 2007 ging er in ons ziekenhuis een eerste vergadering door over extra-legale voordelen op basis van de resultaten van de personeelsenquête. Op 29 januari kreeg dit overleg een vervolg.

Om het geheugen op te frissen gaf de directie eerst een opsomming van de extra-legale voordelen die reeds van kracht zijn. Wij geven hieronder de opsomming weer zoals ze te lezen staat in het officieel werkdocument van de directie. We kunnen echter opmerken dat extra-legale voordelen zéér ruim geïnterpreteerd worden…wat er voor zorgde dat de personeelsafvaardiging de nodige opmerkingen maakte.

* eigentijdse nieuwbouwinfrastructuur
* hospitalisatieverzekering (ruim dekkend)
* wachtvergoeding (actief en passief gedeelte)
* onmiddellijke overname van ziekenhuisanciënniteit bij de start van het personeelslid
* sociale cafetariatarieven (een gedeelte van ongeveer 100% wordt bijgelegd door het ziekenhuis bovenop de heden aangerekende kostprijs aan het personeel)
* anciënniteitsvieringen: 25 en 35 jaar jubilarissen
* premie bij verwerving van een bijzondere beroepstitel (Spoed, intensieve zorg, operatiekwartier)
* Sinterklaasfeest voor de kinderen van personeel en artsen
* geboorte- en huwelijkspremie
* daguitstappen georganiseerd voor personeel met gedeeltelijke tussenkomst ziekenhuis
* mogelijkheid tot aankoop van voordeeltickets voor personeel en familie (b.v. voor pretparken)
* tussenkomsten van firma’s (b.v. kortingen bij aankoop)
* gratis parking

Groepsverzekering?

Wat betreft de voorstellen vanuit de directie voor de toekomst lijkt een groepsverzekering voor alle personeelsleden het meest kans te maken. Een groepsverzekering kan verschillende zaken inhouden maar hier bedoelt men specifiek bijkomende pensioenvorming. Ingangsdatum zou 01/07/2008 zijn. Voor de adjunct-diensthoofden zou men een specifieke groepsverzekering willen afsluiten. De diensthoofden beschikken nu al over een ruime groepsverzekering die verder gaat dan enkel pensioenvorming.

De personeelsafvaardiging vroeg om enkele simulaties te laten doen per leeftijdscategorie zodanig dat het personeel er een idee van krijgt hoeveel hun appeltje voor de dorst uiteindelijk zal bedragen. Uiteraard vroegen we ook inzage in de verzekeringspolis maar zo ver blijken de plannen nog niet gevorderd.

Versterking mobiele equipe

Een ander punt dat er zeker komt (als men er het personeel voor vindt althans) is de versterking van de mobiele equipe. Nu bestaat de mobiele equipe uit 2 verzorgenden. Men zou deze ploeg willen versterken met 4 verpleegkundigen aan een gemiddelde jobtime van 80%. Deze mobiele equipe zou 1 op de 3 weekends werken en enkel vroeg- of laatdiensten. Dit moet het feit compenseren dat men geen vaste dienst/team heeft. Deze personeelsleden zouden over een eigen diensthoofd beschikken (en dus niet vallen onder een hoofd van een vaste dienst) In de zomer van 2009 zal deze mobiele equipe nog verder versterkt worden als gevolg van het federaal akkoord van de Non-Profit 2005-2010. Een sterk uitgebouwde mobiele equipe zal er alvast voor zorgen dat het personeel veel minder zal moeten inspringen en dus de uurroosters beter gerespecteerd worden.

Andere voorstellen

Twee andere pistes zijn de installatie van een strijkwinkel in het ziekenhuis (via het systeem van dienstencheques) en kinderopvang. Echter hierrond zal er een bevraging gebeuren bij het personeel. Verder werd er ook nog vanwege de directie het voorstel gelanceerd om een bijkomende anciënniteitsviering te organiseren voor personeel dat al 10 jaar in dienst is. Initiatieven rond teambuilding werden aangehaald maar dit moet nog verder uitgewerkt worden.

Over andere punten was er heel wat onenigheid tussen directie en personeelsafvaardiging en daar zullen we nu bijgevolg niet op ingaan. Wordt vervolgd...