zaterdag 27 februari 2016

Regering neemt deeltijds werkenden in het vizier: deeltijdse job = deeltijds leven?

De regering werkt momenteel aan een wetsontwerp dat de regels over deeltijds werk op een gevaarlijke manier versoepelt. Ze wil aan één van de meest kostbare aspecten van het leven van een werknemer raken, nl. het evenwicht tussen privé- en beroepsleven. Men hoeft heus geen kernfysicus te zijn om te beseffen dat dit een zware impact zal hebben op de zorgsector, nog steeds een overwegend vrouwelijke sector met veel deeltijdse arbeid.

De regeringsplannen in 3 punten:

1.  Geen duidelijkheid mogelijke werkuren in je contract
2.  Uurroosters krijg je pas dag voordien.
3.  Geen loontoeslag voor bijkomende uren

Deeltijdse werknemers worden vaak “als joker” ingezet “om de gaten op te vullen.” In ons ziekenhuis weet men op zeer creatieve wijze de wet op de meeruren bij deeltijdse arbeid (loontoeslag voor bijkomende uren) te omzeilen door het aanbieden van aparte dagcontracten.  Dit heeft in het verleden al voor opmerkelijke toestanden gezorgd … Om te beginnen worden zorgkundigen in ons ziekenhuis maximaal voor ¾ jobtime  aangenomen omdat (in de woorden van de directie) “een zorgkundige niet meer opbrengt.” Maar als er op een andere dienst een tekort dreigt (die niet kan ingevuld worden door de mobiele equipe) mag een zorgkundige plots wél bovenop zijn/haar  uren op de eigen dienst met een extra dagcontract elders aan de slag, zelfs als er op de eigen dienst tegelijkertijd óók een tekort is. “Rare jongens: die Romeinen,” reageert men in de Asterix-strips op dergelijke maffe toestanden …

Vandaag moeten de werk­nemers (zelfs in het geval van een variabele werkregeling) hun precieze werkroosters minimum 5 dagen op voorhand kennen.  In ons ziekenhuis is die periode zelfs iets langer door het vastklikprincipe in SAGA. Verder zetten de plannen van de regering ook de oproeppremie (*) voor deeltijdsen op losse schroeven (*50 Euro indien binnen de 24 uur ingesprongen wordt)

Het wetsontwerp van de regering voorziet eveneens dat algemeen verbindend verklaarde sectorale afwijkingen niet meer kunnen bestaan. Vroeger was er dankzij de sociale dialoog op sectoraal vlak een zekere stabiliteit in de uithanging van de uurroosters. Morgen zou de regering dit alles met één hand van tafel vegen.

Deeltijdse job, deeltijds leven?

Hoewel « Jobs, jobs, jobs » het steeds weerkerende refrein van de regering is, lijkt deze enkel onzekere en flexi­bele banen te willen scheppen. Deze nieuwe aanvallen op de deeltijdse werknemers past daarin. Voor de BBTK zijn de geplande maatregelen onaanvaardbaar. Ze zullen deeltijdse werknemers enkel kwetsbaarder maken, dereguleren en hen veroordelen tot deeltijds werk in een stelsel dat weinig marge biedt om hieruit te geraken en een « normaal » leven te leiden.

In werkelijkheid maakt een dergelijke variabiliteit het onmogelijk om twee banen te cumuleren. Het is onmoge­lijk om je privé- en beroepsleven op een degelijke manier te combineren. Je kunt geen stabiel gezinsleven leiden of echte toekomstplannen maken. Het zwaard van Damocles hangt voortdurend boven je hoofd.

Het begint stilaan duidelijk te worden wat Maggie De Block bedoelt met “de arbeidsregeling in de zorgsector dient aangepast te worden” De regering bewijst nóg maar eens enkel de belangen van de werkgevers en de rijken te verdedigen.

Een voorbeeld …
Virginie, halftijds opvoedster in de gehandicaptensector en samenwonende moeder:

“Vroeger had ik twee halftijdse jobs, nu maar één meer. Ik heb het vandaag moeilijk om extra uren te vinden via een andere job. Op financieel vlak is het zwaar om het hoofd boven water te houden. Gelukkig heb ik een partner die me steunt. Alleenstaande werkneemsters met kinderen moeten het nog moeilijker hebben! Met een loon van zowat € 900 à € 1.000 naargelang van de barema’s is het niet te doen. Momenteel halen we de buikriem aan en slagen we erin de eindjes aan mekaar te knopen. Door mijn arbeidsregeling kan ik wel tijd doorbrengen met mijn dochter (dat is de positieve kant van de zaak), maar kan ik niet doen wat ik zou willen met haar… Daar is niet genoeg geld voor en we moeten voortdurend keuzes maken. Er is geen plaats voor extraatjes, uitjes, hobby’s, ontspanning, … Je kan zo’n situatie een tijdje “accepteren” maar niet je hele leven lang. Ik zou graag extra uren vinden maar het lukt me niet. Concreet kan ik door mijn onzekere uurrooster niet gemakkelijk beschikbaar zijn voor een andere werkgever. Dat is een vicieuze cirkel.”

De komende jaren staan er ons heel wat hervormingen te wachten in de zorg en spijtig genoeg lijkt het lot van de werknemers in de plannen van Maggie van weinig belang.