dinsdag 19 februari 2008

Cartoon: iedereen Mega Mindy?

De combinatie werk-gezin-vrije tijd is in onze sector allesbehalve vanzelfsprekend en niet iedereen is 'Mega Mindy'. Als socialistische vakbond vragen we ons echter af wat het mannelijk equivalent hiervan is: Mega Marx?

Om de hyperflexibiliteit in onze sector te bestrijden is er een proefproject opgestart (zoals bekomen in het federaal akkoord Non-Profit 2005-2010) in een selectie van ziekenhuizen om onder begeleiding van een universitair onderzoeksteam uit te zoeken of een uitgebreide mobiele equipe hier een mouw kan aan passen. Ons ziekenhuis had ook gesolliciteerd voor dit proefproject maar ving bot.

De bedoeling is dat dit proefproject (dus met de extra-financiering van een grotere mobiele equipe) in de zomer van 2009 uitgebreid wordt naar alle ziekenhuizen in de sector.

Dat dit proefproject niet overal van een leien dakje loopt, moet ons niet verwonderen aangezien er eerst een stand van zaken moet gemaakt worden van de bestaande toestand teneinde een evaluatie te kunnen maken van de impact van de uitgebreide mobiele equipe (onze excuses voor deze lange 'stadhuiszin')

Er zitten heel wat verschillen in de toepassing van het experiment in de betreffende ziekenhuizen. Sommige instellingen beschikten al over een mobiele equipe (de zogenaamde 'mobiele equipe Colla'), anderen niet. Er zijn ook ziekenhuizen die moeite hebben om het nodige personeel aan te werven voor de uitgebreide equipe. Dat verwondert ons natuurlijk niet: verpleegkundigen groeien immers niet aan de bomen en dat is een fors understatement. In sommige instellingen fusioneert men de 2 verschillende mobiele equipes, in andere houdt men ze apart en hebben ze beide een aparte functie; bijvoorbeeld een mobiele equipe voor overdag en 1 voor 's nachts.

We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.