zondag 1 juni 2008

Was het nu Maribel of Mirabel ... en andere toestanden?

Het tweede maandelijks overleg tussen syndicale delegatie en directie ging door op dinsdagmiddag 27 mei. Vormelijk waren er enkele verschillen met de eerste keer. Mevrouw Lemmens was nu niet meer alleen maar werd geflankeerd door de Heer Van Mierlo (directie nursing) en Mevrouw Meert (diensthoofd personeelsdienst). Verder had de inflatie kennelijk ook zijn werk gedaan bij de broodjes… in plaats van enkele weelderig belegde stukken Frans brood zoals we die kennen in de personeelsrefter moesten we het stellen met mini-broodjes die nét niet onze fijne motoriek op de proef stelden… Misschien dat we voor de volgende keer ons brooddoos meenemen. (grapjeuh!)

Alle gekheid op een stokje: back to business! Het hoofdpunt van de vergadering was het heikele punt van de Sociale Maribel. Begin juni moet het jaarverslag betreffende de Sociale Maribel opgesteld en afgeleverd worden en de handtekeningen van zowel werkgever als de erkende vakbondsorganisaties zijn hiervoor nodig. De werknemersvertegenwoordiging heeft een opmerking laten insluiten bij het rapport dat we hieronder volledig weergeven:

JAARRAPPORT SOCIALE MARIBEL 2007:
BEOORDELING DOOR DE VERTEGENWOORDIGERS VAN DE WERKNEMERS

Bij de beoordeling door de vertegenwoordigers van de werknemers voor het jaarrapport 2006 werd gesteld dat er twijfels zijn of de Sociale Maribel effectief aangewend wordt om het aantal werknemers uit te breiden bovenop de ziekenhuisfinanciering.

Wij stellen vast dat deze twijfels nog steeds bestaan en wij vanwege de werkgever nog steeds geen gedetailleerde informatie hebben ontvangen om deze twijfels tegen te spreken. Toch bestaat er op verschillende diensten een tekort aan personeel (waarvoor toch een financiering voorhanden is). Wij stellen voor om een aantal door de Sociale Maribel gefinancierde tewerkstellingen om te vormen naar door de ziekenhuisfinanciering gefinancierde tewerkstelling, zodat er plaats vrijkomt om de Sociale Maribel aan te vullen voor extra-werkkrachten.

Op basis van deze opmerkingen vragen wij dan ook een grondige herschikking van de Sociale Maribel, op basis van gedetailleerde informatie over de invulling van tewerkstelling door de ziekenhuisfinanciering.
i

Aangezien we als BBTK tijdens de voorbije overlegmomenten bij onze nieuw algemeen directeur Mevrouw Lemmens ‘een bereidheid tot verandering’ opgemerkt hebben met betrekking tot het algemeen functioneren van het ziekenhuis, gunnen we haar het nodige krediet. Uiteraard zal deze ‘kredietperiode’ niet eeuwig duren.

We kunnen Mevrouw Lemmens bezwaarlijk afrekenen op de strapatsen en/of laksheid van haar voorganger (yep: het monster van Loch Ness komt even loeren!) Dit zou niet echt ‘katholiek’ of ‘koosjer’ zijn (hoewel we ons daar als socialisten niet hoeven aan te storen). Situaties die jarenlang scheefgegroeid zijn, kunnen onmogelijk op een vingerknip rechtgezet worden. De directie is bereid de mogelijkheid tot herziening van de Sociale Maribel te onderzoeken. Het lijkt ook vrij logisch om de zaak eens te herbekijken wegens de vele recente reorganisaties en personeelsverschuivingen.

In dit licht hebben we als BBTK geopteerd niet meteen de boel volledig op te blazen die ons enkel in een loopgravenoorlog zou doen belanden waardoor alles bij het oude blijft. Daar is NIEMAND bij gebaat. BBTK blijft zich ‘constructief-kritisch’ (met de nadruk op het laatste) opstellen. Volgend jaar zal Mevrouw Lemmens afgerekend worden op haar eigen beleid (wat ze trouwens zelf herhaaldelijk stelt) en zal het excuus van het monster van Loch Ness niet meer gelden. Hopelijk geen uitstel van executie…

URGENTIE

Buiten de Sociale Maribel werden ook nog enkele opvolgpunten uit de vorige vergadering aangehaald. Er werd ook de nodige tijd uitgetrokken om de algemene toestand en de pijnpunten op de dienst Urgentie te bespreken. BBTK heeft al een tijd geleden gewaarschuwd voor een ‘RX-scenario’ indien er niet ingegrepen wordt. Wij hebben alvast onze ‘signaalfunctie’ uitgeoefend. De directie heeft beloofd actie te ondernemen...

ARBEIDSDUUR & UURROOSTERS

Volgende vergadering zal in het teken van de arbeidsduur (uurroosters) staan. Het is ondertussen al lang geleden dat er nog eens een uurrooster ter goedkeuring voorgelegd is op de ondernemingsraad (buiten die van de nieuwe mobiele equipe die dan ook afgekeurd werd) terwijl er zo druk ‘geëxperimenteerd’ wordt. In de wandelgangen vangen we heel wat signalen op dat er soms wel ‘héél ceatief’ wordt omgesprongen met dit gegeven. Indien je opmerkingen hebt bij nieuwe uurroosters: laat het ons weten want de werknemersafvaardiging krijgt ze (tot hier toe) niet onder ogen. Voor alle eerlijkheid moeten we vermelden dat Mevrouw Lemmens beloofd heeft dat hier terug de geijkte procedures dienen gevolgd te worden.