woensdag 4 juni 2008

BETOGING 12 JUNI BRUSSEL

VERSTERK DE KOOPKRACHT EN DE SOLIDARITEIT
Het ABVV verzamelt om 10 uur op het Rouppeplein (niet ver van Zuidstation in Brussel)

Op 6 november 2007 verzamelde het ABVV 2.500 militanten aan de Heysel en werd de koopkracht op de politieke agenda geplaatst.
Op 15 december 2007, ging het ACV in op de oproep van het ABVV voor een betoging in gemeenschappelijk front: 25.000 mensen kwamen op straat om meer koopkracht te eisen.
Opnieuw op initiatief van het ABVV, voerden ABVV en ACV samen verschillende acties.
1
De koopkrachtevolutie blijft voor heel veel mensen probleem nummer 1.
i
Overal waar werknemers samenkomen, blijkt dat de ongerustheid hierover groot is. Het ABVV wilt daarom nog voor de zomervakantie, aan de regering en de werkgevers een krachtig signaal geven.

T.a.v. de regering is de boodschap dat:

* de ondernemingen reeds langs de kassa gepasseerd zijn, ondermeer met de notionele intrestaftrek;
* het budget voor de verhoging van de sociale uitkeringen – waarover in september onderhandeld wordt – voldoende hoog moet zijn;
* dat fiscale maatregelen sociaal moeten zijn en de lage en middelhoge lonen ten goede moeten komen;
* dat er rechtvaardige belastingmaatregelen moeten komen (o.m. fraudebestrijding, kapitaalinkomens beter belasten, …)
* dat de bestaande maatregelen bedoeld om de energiekost voor de gezinnen onder controle te houden, verlengd moeten worden en dat er bijkomende maatregelen genoemen moeten worden ten laste van de betrokken sectoren.
i
T.a.v. de werkgevers zijn deze acties een aanloop naar de onderhandelingen eind 2008 en begin 2009. ACV en ABVV zullen dan looneisen stellen, met ondermeer een verhoging van het brutoloon, te beginnen met de minimumlonen. Want naast mensen met en uitkering ondervinden ook werkenden – de lage én meer en meer ook de middeninkomens – hinder van de koopkrachtevolutie. Het spreekt voor zich dat ABVV en ACV elke poging om het indexsysteem onderuit te halen als een provocatie zullen beschouwen.

Er is een intersectoriële stakingsaanzegging ingediend om mensen te kunnen vrij maken om te gaan betogen. Er wordt een onkostenvergoeding (10 euro) en stakingsvergoeding (25 euro) voor de betogers voorzien.