Op vrijdag 13 juni deden vertegenwoordigers van FORTIS de groepsverzekering uit de doeken voor de syndicale delegatie in het bijzijn van enkele directieleden. Er bestaat reeds een veel uitgebreidere groepsverzekering voor de kaders. Nu komt er ook nog een aparte verzekering bij voor de adjunct-diensthoofden en voor de 'gewone' werknemers.
l
De inhoud van de groepsverzekering neemt af naarmate je zakt in de 'hiërarchie', we leven immers nog altijd tot nader order in een kapitalistische maatschappij. Voor de gewone werknemers beperkt de groepsverzekering zich tot pensioensparen. Bij de 'hogere groepsverzekeringen' is er ook sprake van compensaties bij inkomensverlies door bijvoorbeeld langdurige ziekte (bijkomende uitkering bovenop de mutualiteit)
l
De werknemersafvaardiging deed tijdens de uitleg de suggestie om met meer concrete voorbeelden de groepsverzekering te illustreren aangezien het hier en daar toch wat te abstract en daardoor te moeilijk om begrijpen was. De vertegenwoordigers van FORTIS zullen hier rekening mee houden bij de komende personeelsvergaderingen.
l
Wij raden iedereen ten stelligste aan om naar één van deze vergaderingen te gaan om misverstanden te voorkomen. Op deze vergaderingen zal er genoeg ruimte zijn voor vragen en verduidelijkingen. Het zou spijtig zijn dat collega's beslissen om niet deel te nemen aan de groepsverzekering op basis van gebrek aan informatie of misverstanden. Wij willen alvast 1 waarschuwing geven: diegenen die verzaken om aan de groepsverzekering deel te nemen, kunnen nooit, jamais ofte never op een later tijdstip in het systeem stappen. Een 'njet' is dus voor altijd!
l
Kalender van de personeelsvergaderingen:
*Dinsdag 17 juni 2008 van 16.00 uur tot 17.30
*Woensdag 25 juni 2008 van 19.00 uur tot 20u30
*Donderdag 26 juni 2008 van 14.00 uur tot 15.30
Steeds in de aula van het ziekenhuis (kelderverdieping)
l
Ter aanvulling...
Het pensioenstelstel bestaat in België uit 3 pijlers:
1. het wettelijk pensioen, dat in vergelijking met de publieke sector (ambtenaren) een mager beestje is in de privé.
2. de 2de pijler: extra-wettelijk pensioen: dit is een collectief aanvullend pensioen op basis van beroepsactiviteit en altijd op initiatief van de werkgever. De groepsverzekering behoort hiertoe en ook het pensioenfonds dat men sinds het laatste federaal akkoord van de gezondheidszorg (2005-2010) in onze sector aan het opbouwen is maar nog niet geactiveerd is.
3. de 3de pijler: extra-wettelijk pensioen: het op persoonlijk initiatief pensioensparen/ lange termijn sparen
i
Ideologisch gezien heeft BBTK zich steeds verzet tegen het ondergraven van de eerste pijler (wettelijk pensioen) door het oprichten van bijkomende systemen of pijlers in privé-handen. Tijdens de onderhandelingen voor het laatste federaal akkoord was BBTK allesbehalve vragende partij voor een tweede pensioenpijler in de sector... we hadden dit geld liever naar o.a. meer loon zien gaan... Een privé-pensioenfonds kan makkelijker in slechte papieren geraken door bijvoorbeeld slecht beheer (het bekende 'spelen op de beurs én verliezen') dan dat men bijvoorbeeld een loonsverlaging doorvoert. In de VS zijn er genoeg voorbeelden van sociale drama's die zich afspelen bij het faillissement van grote bedrijven waarbij ook het pensioenfonds in lucht opgaat...
l
Maar het systeem is er nu éénmaal en de groepsverzekering biedt een extra appeltje voor de dorst. Het is alvast beter dan niets. Het Sint-Maria ziekenhuis behoort tot het koppeloton wat betreft het aanbieden van een groepsverzekering in onze sector. De rest zal door het chronisch tekort aan gekwalificeerd personeel noodgedwongen moeten volgen.