zondag 23 maart 2008

Cursiefje: Een impressionistische toelichting van de begroting 2008 Sint-Maria


Woensdag 19 maart was een historisch moment aangezien het de laatste keer was dat Dr. Jonckheere de ondernemingsraad (OR) en het CPBW als algemeen directeur voorzat. In deze hoedanigheid kondigde hij op de OR aan dat er eindelijk (oef!) een begroting voor het jaar 2008 is . We kregen echter geen gedetailleerde cijfers of plannen te horen (laat staan te zien) : het bleef bij wat ondertussen traditie geworden is in ons ziekenhuis: een ‘mistige’ beschrijving die we de lezer niet willen onthouden...

Dr. Jonckheere wist te vertellen dat de begroting alle kosten dekt maar wel nét met de hakken over de sloot. Fier als een gieter wist hij te verkondigen: “85 dokters: dat is een enorme productie!” Wij waanden ons een fractie van een seconde in een autofabriek … Daarna gaf hij een impressionistisch relaas van de begroting.

Er zou gesnoeid worden in het onderhoud maar bij vragen om verduidelijking werden er even impressionistische antwoorden gegeven: men zou minder extra personeel aanwerven (?) Er is ook sprake van zeer grote afschrijvingen (nieuwbouw) maar: “We hebben ons niet overbouwd!”… Begin september zou ook de nieuwe NMR van start kunnen gaan.

Besparingen zouden er ook gebeuren op de personeelsadvertenties, wat ons vreemd lijkt, gezien de krapte aan verpleegkundigen. Terwijl deze woorden uitgesproken werden, zaten we in de vergaderzaal tegen een mega-uitvergrote personeelsadvertentie aan te kijken: België is inderdaad de bakermat van het surrealisme! Aan de eindejaarsattenties voor het personeel zou er ook wat gemorreld worden. De frequentie van het personeelsblad, de grote grijze geitebreier, sorry: dat komt uit de Film van Ome Willem…, soit, zou verminderd worden: van 4 keer naar 3 keer per jaar. Tussen de soep en de patatten werd de polis voor de arbeidsongevallen herbekeken: dit leverde een extra korting op. De prijzen van het winkeltje werden opgetrokken alsook de kamersuplementen (van 65 euro naar 75 euro) Er zou ook geen ‘fysische uitbreiding’ van de dienst pediatrie komen. De aankoop van nieuwe bedden is niet inbegrepen in de begroting (maar vrees niet: ondertussen gaan de onderhandelingen wel gewoon verder)

Op de vraag of er in de begroting een bedrag voorzien is voor de overuren kwam het enige duidelijke antwoord: “Neen.” De som van de overuren én meeruren loopt nu tegen de 10.000 uur aan… En hoeveel wijzer is de personeelsafvaardiging nu? Een geluk dat onze loonbrief niet zo ‘mistig’ is… Als afscheidsspeech kan dit wel tellen: hij leerde zijn volk impressionistisch wezen.
I
* ingewerkt in illustratie boven: "Impression: Soleil Levant" van Claude Monet