dinsdag 11 maart 2008

Wachten op Godot: de ‘headhunterspremie’: extra-legaal voordeel van twijfelachtig allooi.

Sommigen hebben het misschien gelezen in de HR-FLASH nr 4 (28 februari): “BRENG EEN NIEUWE VERPLEEGKUNDIGE AAN EN VERDIEN EEN EXTRA PREMIE !” Voor deze ‘headhunterspremie’ is de directie leentje buur gaan spelen bij Colruyt (u allen bekend om zijn allesbehalve vriendelijke houding tegenover de vakbonden)

Dit initiatief werd besproken op het overleg tussen directie en de syndicale delegatie op 29 januari. BBTK trok hier sterk tegen van leer en de LBC trad dit bij. Maar zoals wel vaker gebeurt, heeft de directie zich hier geen snars van aangetrokken. Vooraleer we de argumenten ‘contra’ op een rijtje zetten, laat ons even het voorstel in detail bekijken. Wij citeren uit de HR-FLASH:

"Elke werknemer die tussen 1 maart 2008 en 31 december 2008 een nieuwe verpleegkundige kan aanbrengen wordt beloond. De premie bedraagt 500 € bruto en zal in schijven worden uitbetaald :

- 100 € bij het ondertekenen van het contract
- 200 € na het einde van de proefperiode (6 maand)
- 200 € na 1 jaar dienst


Deze premie wordt samen met het loon uitbetaald.

Wat zijn de voorwaarden ?

* Het moet gaan om een nieuwe kandidaat (géén schoolverlater) die spontaan solliciteert en nog niet gescreend is door de personeelsdienst en/of verpleegkundige directie
* De kandidaat moet in zijn sollicitatiebrief en tijdens het sollicitatiegesprek vermelden dat hij/zij “ overhaald & gestuurd” is door een werknemer van het ziekenhuis.”


De argumenten ‘contra’ op een rijtje:
1.
De directie spreekt wat mistig over de grootte van de premie: 500 Euro bruto. Hiervan zal men in de praktijk netto ongeveer de helft in handen krijgen.

2. De procedure lijkt ons wat te omslachtig om praktisch werkbaar te zijn.

3. Onze personeelsleden zijn geen ‘headhunters’: daar bestaan speciale firma’s voor. (‘headhunters’ zijn individuen of firma’s die bij bedrijven managers en CEO’s gaan wegkapen in dienst van andere bedrijven).

4. De beste reclame voor het ziekenhuis is als het personeel tevreden is. Nu draaien echter tal van diensten vierkant.

5. Hiermee stapt ons ziekenhuis in de logica van de op termijn moordende concurrentie tussen de instellingen (en wij dachten dat we in de ‘Non-Profit’ of ‘Social Profit’ werkten…) Er is een ware ‘wapenwedloop’ ontstaan waarbij men door allerhande extra-voordelen voor nieuw-in-diensten personeel van elkaar probeert af te snoepen. De winnaars van dit pervers spelletje staan sowieso al op voorhand vast: de grote en rijke ziekenhuizen.

Deze situatie zorgt ook voor verdeeldheid en spanningen op de werkvloer: de ‘nieuwkomers’ werken aan betere voorwaarden dan de ‘anciens’: hier moeten we geen tekeningetje bij maken. Deze situatie werkt zelfs ‘jobhopping’ in de hand: de individuele oplossing is immers dat je als 'ancien' zelf uitziet naar een nieuwe werkgever aan betere voorwaarden. En de cirkel is rond!

Als socialistische vakbond kiezen we voor collectieve oplossingen: d.w.z.: vechten voor betere werkvoorwaarden voor iedereen!

6. Conclusie: Deze maatregel lijkt ons pure windowdressing van de directie om in de gratie van het personeel te komen zonder dat het te veel geld kost (want dat moet immers naar een volgende lading bakstenen en/of bedden in de toekomst)